Del 3: Dagens föreningsaktiv

Äntligen är det dags för den tredje delen av ”Dagens föreningsaktiv”!

Kampanjen är till för att lyfta fram föreningsarbetets viktiga roll på Kimitoön.

Denna vecka har vi fått äran att ta en pratstund med Dragsfjärds hembygdsförenings ordförande, Mona Fernelius.

Lillajulsfirande
Lillajulsfirande

Hejsan Mona! Kan du berätta vad som är på gång i föreningen just nu?

– Hej på er! Närmast på kommande har vi en tredelad föreläsningsserie. Den som är intresserad av att få reda på hur livet tedde sig i våra trakter kring sekelskiftet 1500-1600 ska absolut dyka upp på dessa föreläsningar. Under en av sommarens lördagsöppet-dagar planerar vi att ordna trasmattans dag och slipningskurs (på gammaldags vis). Vi hoppas att det här kommer att locka både damer och herrar!

Spännande evenemang på kommande, vi hoppas på många deltagare. Kan du Mona berätta lite hur er förenings situation ser ut i dag?

– Javisst kan jag det. Vår nya styrelse önskar bredda verksamheten en aning jämfört med hur det sett ut de tidigare åren. På så sätt vill vi tillgodose våra medlemmars intressen, men också locka nya intresserade till föreningens verksamhet.

Intressanta förändringar. Skulle du säga att föreningen är viktig för närsamhället?

– Dragsfjärds hembygdsförening är viktig för närsamhället, absolut! Hembygdsföreningarnas roll har nuförtiden kanske delvis övertagits av byalagen, men jag tycker att de olika föreningstyperna snarare kompletterar varandra än konkurrerar. Till exempel genom bygdekultur och bygdehistorik. Jag tycker att det är viktigt att känna till sin hembygds kulturhistoria och genom vår verksamhet kan också nyinflyttade bekanta sig med trakten.

När skulle du säga att föreningen är som aktivast?

– I år inleds vår verksamhet i slutet av april och håller på till november. Vår aktivaste period är nog våren och sommaren. En årligen återkommande tradition är uppvaktningen vid hjältegravarna och firande av Svenska dagen. Senast ordnade vi den tillsammans med Dragsfjärds kapellförsamling.

Sv Dagen 4mindre
Svenska dagen firas traditionsenligt

Till sist får du Mona en riktig utmaning: beskriv föreningen med 3 ord!

  1. Anrik
  2. Traditionsinriktad
  3. Värdebevarande

Tack Mona för intervjun samt visat intresse och lycka till med alla evenemang ni ordnar!


Lät det intressant? Här får du kontaktuppgifter!

Facebook: https://www.facebook.com/dfjhem

Hemsida: På kommande inom snar framtid

E-mail: dfj.hembygd@gmail.com

Mona Fernelius, ordförande: 040 7461743. Margó Storm, vice ordförande: 040 7774769. Stig Söderström, sekreterare: 040 5458943


Vill ni att er förening ska vara nästa i kampanjen ”Dagens föreningsaktiv”? Ta kontakt med Tobias Björklund.

Publicerat av

Föreningsakuten på Kimitoön Yhdistysakuutti Kemiönsaarella

Föreningsakuten är ett projekt på Kimitoön riktat till föreningarna. Att förbättra samarbete och att ge föreningarna stöd och hjälp är Föreningsakutens främsta uppgift. ----------------- Yhdistysakuutti on projekti Kemiönsaarella, suunattu yhdistyksille. Yhistysakuutin tavoite on parantaa yhteystyötä ja tarjota yhdistyksille tukea ja apua.